Λικέρ Skinos Mastiha: από τη Χίο σε όλον τον κόσμο

October 01, 2015

Έγινε με διαφορά  το εθνικό μας λικέρ και ένας από τους πιο αξιοπρεπείς πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Το λικέρ Skinos Mastiha είναι το απόλυτο digestive μετά από ένα υπέροχο γεύμα... αλλά και ένα πρωτότυπο συστατικό για ανεβαστικά cocktails.

Νομίζω είναι από τα λίγα ελληνικά προϊόντα που βρίσκει εφαρμογή σε τόσες πολλές χρήσεις. Γλυκά, αρώματα, κρέμες ομορφιάς αλλά και προϊόντα για την καλή υγεία του οργανισμού ακόμα και τσίχλες έχουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσόστοση την μαστίχα,την φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο δηλαδή. Εντάξει, δεν

είναι εξ ολοκλήρου ελληνικό προϊόν (το φυτό υπάρχει σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο και την Μεσόγειο όπου ευδοκιμεί ο θάμνος σχίνος ) αλλά η Χίος είναι το μέρος στο οποίο βρίσκει ζωή μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος. Επίσης είναι από τα λίγα ελληνικά προϊόντα για τα οποία είμαστε γνωστοί στο ευρύ μη ελληνικό κοινό και δεν παραπέμπει σε τουριστικό κιτς ή σε τραγέλαφο (βλ. Mouzaka, choriatiki, souvlaki , elliniko podosfairo και πολλά- πολλά άλλα).  Η μαστίχα μετά την επιτυχία σε όσους τομείς την συμπεριέλαβαν σαν κύριο συστατικό τους, έγινε και ποτό. Γλυκό. Γλυκόπιοτο. Χωνευτικό.

Και πράγματι, στα περισσότερα bars & restaurants της Αθήνας, η θέση της μαστίχας έχει τη θέση ενός digestive ποτού. Σκέτο και παγωμένο ή με την προσθήκη πάγου. Και σ` αυτό το επίπεδο είναι όντως ένα πολύ αποτελεσματικό digestive ποτό. Αλλά μέχρι εκεί.

Η μαστίχα όμως εξελίχθηκε: αποστάχθηκε σωστά, αναμείχθηκε και εμφιαλώθηκε αξιοπρεπώς και πλέον χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Της αποδόθηκαν τα εύσημα που της στερούσαν επιδεικτικά τόσο καιρό, γεγονός που την έκανε πιο προσιτή, αρωματική και πιο πλούσια σε γεύση. Έχει πλέον ταυτότητα και ποιότητα. Και ίσως γι` αυτήν την αναβάθμιση της μαστίχας, ως spirit γενικότερα και ως μία αξιόλογη βάση για cocktails ειδικότερα, υπαίτιο να είναι το brand Skinos.

Το Skinos Mastiha Spirit είναιτο πρώτο αλκοολούχο ποτό που παράγεται από πραγματική απόσταξη υψηλής ποιότητας μαστίχας Χίου. Το βασικό συστατικό του, η μαστίχα, μας πάει μια μεγάλη βόλτα από τη Χίο, στη Μυτιλήνη, στην Κωνσταντινούπολη, τη Γένοβα και τη Μασσαλία φέρνοντας στο μυαλό γευστικές αναμνήσεις από άλλους πολιτισμούς και παλαιότερες εποχές .

Ποια είναι όμως η διαδικασία συλλογής της μαστίχας; Το φυτό σχίνος, όπως είπαμε, είναι ένας θάμνος ο οποίος μπορεί να φτάσει το ύψος των 3 μέτρων. Ο κορμός του φυτού είναι ανάγλυφος, με εγκοπές. Η μαστίχα συλλέγεται τον Ιούνιο και Ιούλιο αφού έχει προετοιμαστεί το γύρω έδαφος. Οι παραγωγοί χαράζουν τον κορμό του φυτού χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό εργαλείο, το κεντητήρι, από το οποίο στη συνέχεια αναβλύζει η μαστίχα η οποία χρειάζεται ένα διάστημα 15 ημερών για να γίνει στατική και στη συνέχεια να συλλεχθεί. Τα επονομαζόμενα και δάκρυα μαστίχας, καθαρίζονται επιμελώς μετά από προσεκτική διαλογή τους και στην συνέχεια οδεύουν προς παραγωγή. Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και τα λικέρ μαστίχας.

Ο σεβασμός των barmen πλέον για την μαστίχα είναι μεγάλος, πηγαίος και αυξανόμενος, γεγονός που ενισχύει την εμπνευσμένη δημιουργικότητα με βάση και κύριο συστατικό την μαστίχα και το Skinos όπως για π.χ. «πειραγμένα» κλασικά cocktails, με την μαστίχα να παίρνει την θέση ενός rum ή gin. Ο traveling mixologist Μιχάλης Μένεγος (www.myskinos.com) μάλιστα έχει βάλει το χεράκι του σε μερικά από αυτά όπως στο Skinos Fresh.

 

Πώς θα φτιάξετε το cocktail «Skinos fresh» με Mastiha Skinos

  • 40ml Skinos Mastiha
  • 20ml Plymoyth gin
  • ¼ αγγούρι
  • 10ml χυμό φρέσκο λεμόνι
  • 5ml σιρόπι ζάχαρης

Συνθλίβετε το αγγούρι μέσα στο shaker, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, το χτυπάτε πολύ καλά και το διπλοσουρώνετε σε ένα ποτήρι Martini.

User Comments

Login or register to join the conversation